Groene thee

green-teaGroene thee is niet geoxideerd. Om te verhinderen dat de vers geplukte bladeren beginnen te oxideren, worden ze zo snel mogelijk gebakken op 250°. Afhankelijk van de soort duurt dat proces enkele seconden tot 15 minuten. Nadien worden de bladeren gedroogd in een wok of droogtrommel tot het vocht in de bladeren gereduceerd is tot 50%. Het theeblad is nu soepel en zacht waardoor men het makkelijk kan oprollen, krullen, gladmaken of samenpersen in bolletjes. Iedere theemaker heeft zo zijn eigen manier om het theeblad van een vorm te voorzien. Je kan dat zien als de persoonlijke handtekening van de theemaker. Tot slot worden de bladeren gedroogd in een oven tot de vochtigheid van het blad gedaald is tot 5%. Groene thee behoudt dus de groene kleur, zijn eigen smaak en aroma en zijn heilzame bestanddelen. De geografische ligging van de plantages, in de bergen of aan de kust, bepaalt voor een groot deel het aroma van de groene thee. Zo heeft een groene thee die werd blootgesteld aan een zeebries een zilte ondertoon.